ANAKKU IRFAN YANG PERIANG

Wajahmu yang tenang

Wajahmu yang tenang
Lenanya

Rabu, 2 Oktober 2013

Dadanya Berbunyi lagi...

Sejak akhir-akhir ini, Irfan asyik tidak hadir ke sekolah kerana tidak sihat.  Kejap-kejap dada Irfan berbunyi.  Apabila ibu dengar bunyi di dalam dada Irfan, Ibu rasa amat susah hati.   Walau penat dan sibuk mana sekalipun ibu akan tetap membawa Irfan ke klinik untuk mengambil gas tidak kira siang ataupun malam.  Pernah klinik telah ditutup memandangkan waktu itu sudah pukul 12.00 malam, maka terpaksalah ibu bawa Irfan ke Hospital Kajang.  Doktor telah memberikan gas kepada Irfan tetapi bertanyakan pelbagai soalan punca-punca bagaimana boleh belaku kerana Irfan tidak pernah datang ke hospital tersebut.   

Baru-baru ini ibu sedang menyemak laporan kedatangan ibu  pada bulan Julai 2013.  Tiba-tiba ibu terpandangkan tarikh 24/7/2013 dan 25/7/2013, bos ibu tidak meluluskan ibu keluar pergi ke klinik kerana membawa Irfan mengambil gas semput.  Hairan bin ajaib pula rasanya tindakan bos ibu itu.  Selalunya bos ibu tidak macam itu, Ia seorang yang amat bertimbang rasa,  Adakah dia tersalah tekan butang ataupun dia telah mendengar ceirita ibu yang tidak elok dari seseorang, tidaklah ibu ketahui.  

Lantas ibu pun menyemak dan mengingati semula apa yang telah berlaku pada bulan Julai. Ibu juga menyemak dalam fail gung yu untuk melihat jika ada time slip yang diberikan oleh doktor. Dalam fail gungyu pun tidak ada.  Mungkin ibu tidak minta time slip kerana ibu terus isi butiran terus balik kerana ibu keluar pejabat pun sudah jam 4.20 petang.  Lantas ibu terus mencari nombor telefon Klinik Kita di Cheras Perdana dan memaklumkan ibu perlukan time slip untuk membuktikan kepada bos ibu yang ibu benar-benar ke klinik dan bukan memonteng kerja.  Ibu bukanlah kaki ponteng seperti orang lain yang tidak ada di tempat sampai 1 -2 jam lamanya. Baru ibu ingat, pada tarikh 23/7/2013 memang ibu telah membawa Irfan ke klinik kerana semput.  Kemudian Dr. Salmi Manja  di Klinik Kita, Cheras Perdana, telah menyuruh ibu membawa Irfan sekali lagi mengambil gas pada hari yang sama pada sebelah petang. Memandangkan pada hari itu, hari bekerja terpaksalah ibu mengambil cuti kecemasan. Semasa  Irfan mengambil gas pada waktu petang, sekali lagi doktor memeriksan kondisi Irfan lantas doktor memaklumkan kepada ibu, Irfan perlu dibawa sekali lagi pada sebelah petang keesokan harinya  dan hari berikutnya.  Maka ibu pun merancang untuk pergi kerja dan akan balik awal untuk membawa irfan ke klinik sekali lagi di sebelah petang.

Seingat ibu, pada hari itu ibu bawa Irfan ke pejabat agar mudah untuk ibu membawa ke klinik petang itu. Tepat jam 4.20 petang ibu pun balik awal dengan mengisi butiran keluar di laman e-cuti.  Cepat-cepat ibu memandu menuju ke klinik agar irfan dapat mengambil gas semput seperti yang telah disarankan oleh doktor. Begitu juga pada hari berikutnya.  Memandangkan bos ibu sibuk, mungkin dia baru semak dan meluluskan segala cuti dan keluar masuk stafnya. Tetapi ibu menjadi hairan bila dia tidak meluluskan permohonan keluar awal ibu itu.  Ibu bertekad akan berjumpa dengan bos ibu dan akan bertanya adakah dia tersilap atau sememangnya dia benar-benar bertujuan tidak meluluskan permohonan keluar pejabat ibu itu. 


Nota

Ibu baru sahaja berjumpa dengan bos ibu, dan bertanyakan kenapa beliau tidak meluluskan keluar pejabat ibu pada tarikh tersebut.  Ibu sertakankan bukti-bukti tersebut.  Lantas bos ibu mengatakan ia tidak pernah tidak meluluskan permohonan ibu ke luar pejabat.   Ia beranggapan kemungkinan sistem e-cuti itu ada masalah teknikal.  Ibu terus memberitahunya, ibu akan memaklumkan kepada Bahagian Sistem Maklumat dan akan menyuruh mereka membetulkan semula status tersebut.  Jika tidak dibetulkan sekarang, ibu takut satu hari nanti akan berlaku perkara yang tidak diingini.  Terima kasih Ya Allah, kerana engkau telah mempermudahkan tugasku ini hari ini.   Amin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan