ANAKKU IRFAN YANG PERIANG

Wajahmu yang tenang

Wajahmu yang tenang
Lenanya

Isnin, 22 November 2010

AMBOI PAK ITAM SAYANG!

Ketika aku pulang dari pejabat bersama anakku Irfan (kebetulan cuti sekolah pada hari itu, aku bawa Irfan ke pejabat, abangnya pula di rumah maduku kerana suamiku bercuti untuk membuat kolam ikan di rumahnya).  Kebetulan ketika itu sedang berkumandang lagu Amboi Pak Itam Sayang di stesen Radio Klasik.   Sambil memandu aku menyanyi lagu tersebut kerana aku memang meminati lagu-lagu klasik.  Fikiranku teringatkan budak-budak muda di zaman itu yang  memakai baju petak-petak dan lengannya  pula dilipat hingga ke paras lengan.  Rambut mereka berminyak dan berketak-ketak dan disisir rapi ke belakang.  Aku bayangkan budak-budak muda di zaman itu  dalam filem P. Ramle iaitu pelakon S . Samsudin, Aziz Satar dan juga  S. Romai Noor.  Setiap petang aku sering membuka siaran klasik nasional ketika pulang dari pejabat lebih-lebih lagi untuk mengikuti rancangan Adila yang bermaksud Aku, dia dan Lagu.  Pernah aku menangis seorang diri ketika memandu pulang ke rumah tatkala mendengar suatu kisah di rancangan tersebut.  Cerita tersebut begitu menyentuh perasaanku. Ada juga tergerak di hatiku untuk menghantar ceritku ke rancangan tersebut, tetapi sampai sahaja di pejabat aku sibuk dalam menjalankan tugas-tugasku di pejabat.
Sedang aku asyik melayani lagu tersebut, tiba-tiba anakku Irfan terus menukar ke stesen lain sambil berkata, "Ibu, saya tidak sukalah lagu ini, sebab saya rasa macam nak muntah"  Aku berkata kepada anakku "Kenapa pula Irfan hendak muntah"  Ibu suka lagu ini, dan lagu ini sudah lama dan hampir berusia 50 tahun tau!

Geram pula aku dengan sikap Irfan yang menukar stesen tanpa meminta izin dariku.  Aku memandang ke arahnya.  Apabila ia tahu aku marah atas sikapnya iatu lantas ia pun bersuara "Lagu ini cerita pasal air liur meleleh lah ibu. Itu  yang saya rasa macam hendak muntah" Irfan memberitahu aku kenapa ia berbuat demikian. "Laa....pasal itu saja ke?"  Aku bersuara.  Selama aku mendengat lagu ini tidak pernah aku terfikirkan tentang itu. Rasa hendak tergelak pun ada, tapi aku tidak menunjukkan sebarang reaksi yang melucukan.

"Nanti jika ibu sudah tua, air liur ibu meleleh macam mana?  Siapa nak tolong jaga ibu"  Aku cuba mengujinya.  "Kalau ibu macam itu saya jagalah, sebab ibu itukan, ibu saya" Irfan menjawab bersahaja.  "Iyalah tu.....jangan hantar ibu ke rumah orang tua-tua sudahlah"  Aku menjawab.  Terasa sebak semasa aku menuturkan kata-kata itu terhadap anakku. Mendengar aku berkata demikian, Irfan terus memeluk lenganku dan berkata "Saya akan menjaga ibu, walaupun ibu sudah tua...". Di dalam hatiku berkata "Irfan, ibu sayang kepada Irfan, semoga Irfan jadi anak yang soleh.  Apabila  aku menoleh lagi Irfan sudah pun melelapkan mata sambil kepalanya terlentuk ke arahku kerana keletihan bermain games di komputer seharian di pejabatku. Irfan..Irfan...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan